Biograd na moru városa

Pár kilóméterre akár kerékpárral vagy végigsétálva a tengerparton gyalog is megközelíthető kb 20-30 perc alatt. Itt akár robogót is bérelhetünk. Valaha a horvát királyok koronázó városa, Biográd ma egy korszerű turista és hajózási központ, épp az Adria tengerpart közepén. Éjszaka a parti sétányon pezsgő élet várja a turistákat, az egymásba érő bárokban, szórakozóhelyeken teraszokon szól a zene. A múzeumban Óhorvát fafaragványokat, valamint a közeli temetõbõl elõkerült, "királyi idõkbõl" származó ékszereket, használati tárgyakat állítanak ki.Ez a félszigeten fekvő festői városka körül van véve korszerű yacht-kikötőkkel és káprázatos parti sétánnyal, melyről felejthetetlen kilátás nyílik a Pasmani kanálisra, és benne levő szigetekre. Partja kiváló a szörfözéshez.

Turanj

Kellemes esti sétákat tehetünk Sv. Filip i Jakovról indulva a parti sétányon. Több bazár, ajándéküzlet, zöldséges, étterem, mini vidámpark, vitorlás iskola, vizilabda pálya található útközben. Turanj hasonló kis óvárossal és régi templommal rendelkezik, mint Filip i Jakov. robogót itt is lehet bérelni.

Zadar városa

23 km-re van Sv. Filip i Jakovtól. Egyedülálló építményei és sokrétű kulturális hagyományai miatt sok történelem és művészeti értékeket kedvelő kedvenc városa. Zadar konobáiban különféle eredeti horvát konyhai különlegességeket szolgálnak fel. A gazdag történelmi-kulturális programok, kiállítások és műsorok várják a városba látogatókat. Zadar város tengeri orgonával rendelkezik, magában a tengerben van, melyen a tenger hullámai „játszanak”, így sétálva csodálatos dallamos visszhangot hallgathat az oda ellátogató. Nevezetes óvárosa, a zenélő lépcső(víziorgona ), napkollektor, Szent Donata templom, Városfal, Székesegyház. Több nagy bevásárlóközpont is található.

Vransko tó

Kb. 10km. Qvad élménytúra, kerékpártúra, horgászat, strand, lavaglás, eco farm

Paklenica Nemzeti Park

Túrázást, hegymászást, barlangászatot kedvelőknek ajánlott, valamint botanikus kert kedvelőinek kitűnő program.

Pakostane - Pine Beach és mellette szabad strand

Távolság: kb. 10km
Strand: nagy sziklás, apró kavicsos lassan mélyülő, kutya megengedett
Megközelítés: Biograd felé indulunk, majd Biogradot elhagyva az út jobb oldalán kitáblázva meglátjuk Pine Beach.
Jobbra bekanyarodunk, majd az út végén meglátjuk a Pine Beach bejáratát. Jobbra kanyarodunk Mokambo bár táblát követve. kb. 200m után ingyenes parkoló, de teljesen a partra is le lehet hajtani autóval.

Halászfaluk

Dél felé a kis halászfalukat pl: Drage-t is érdemes megcsodálni, strandolni. Strandja sziklás, apró kavicsos.

Nin

Távolság 40km. Finom homokos lagúnák lassan mélyülő víz amely a nyílt strandok vízhőmérsékletnél mindíg legalább 3-4 fokkal melegebb, fekete színű, tengeri gyógyiszap. Kitesurf és szörf centrum, oktatás, bérlés. Érdemes egy sétát tenni a királyi óvárosában, nagyon hangulatos.

Murter sziget

Római kori emlékek, búvár központ, homokos és sziklás strandok. Távolság: 40km
Slanica Strand: óriás sziklás hirtelen mélyülő, az öbölben hófehér homokos lassan mélyülő, a sziklás részen kutya megengedett Megközelítés: Délnek indulunk. Murter sziget ingyenes hídon megközelíthető. Murter városban Slanice kemping táblákat követjük míg a homokos öbölhöz érünk. Rengeteg vendéglátóegység, és fizetős parkolók állnak rendelkezésre. Murter mellett érdemes betérni Betinára is, itt is homokos strandok vannak.

Pasman sziget

(szemben) biogradból komppal, motorcsónakkal, kenuval vagy vizitaxival is megközelíthető. homokos strandok, kolostorok, búvárkodási lehetőség...

Ajánlott program:

Pasman sziget-Pasman és Nevidane strandja

Biograd-Pasman-Uguljan-Zadar komp kőrtúra
Strandok: sárga finom homokos lassan mélyülő, sziklás,kavicsos
Megközelítés: Pasman szigetre komppal lehet eljutni ami Biogradból indul, vagy bérelt kishajóval amit Filip Jakovon a parton bérelhetünk.
Komppal Biogradból érkezés Tkon-ba.
Tkonban és és az egész szigeten találhatók homokos és kavicsos strandok is, kolostorok.
Pasman strandja homokos öbölben található, az öbölből kiérve mélyebb vizekben búvárkodási lehetőség.
Nevidane strandja tiszta, sárga homokos lassan mélyülő. kutya megengedett.
A szigetről visszatérhetünk Tkon-ból Biogradba, vagy továbbautózhatunk Uguljan szigetre hídon, majd Preko kompkikőtőből Zadarba hajózunk. Zadar-Sv. Filip i Jakov 23km.

Sibenik városa

A Krka folyó torkolatában, tágas öbölben fekszik. A város a Szent Mihály erőd alatt, a hegy lankáin amfiteátrum szerűen épült ki. A magas kőházak, a szűk, kanyargó utcák, a számtalan lépcsősor, a boltíves átjárók és az egykori városfal maradványai egyedülálló, dramatikus külsőt és szoborjelleget kölcsönöznek az Adria tenger partján fekvő városnak. A várost, az öblöt a tengerrel összekötő Szent Antal bejáratánál, a késő reneszánsz kori Szent Miklós erődítmény védi.

Krka Nemzeti Park

A Krka folyó a számos vízeséséről híres. A Krka Nemzeti park a természeti szépségek mellett számos kultúrtörténeti nevezetességet is kínál. Meg kell említeni a Ferences kolostort, amely a Krka által kialakított Visovac sziget közepén látható. A szigeten egy ortodox kolostor áll, csodálatos kerttel, és múzeummal.Visovac szigetet kishajóval lehet megközelíteni a parkon belül. A Krka Nemzeti Park fő látványossága a 7 vízesés, amelyek közül Skradinski buk a legnagyobb és leghíresebb. A NP-ban a kijelölt helyeken van lehetőség fürdésre is.

Kornati, Telascica Nemzeti Park

Kornati szigetek mintegy száz szigetből, szigetecskéből álló, kimondhatatlan szépségű, vibráló csoda. Nyugalmat áraszt a szigetek szerkezetének „fösvény nagyszerűsége” és a türkizkék tenger. A közeli Murter sziget földművesei, állattenyésztői és halászai évszázadokon át tartó igyekezetéről napjainkban már csak a kőfalak szabályos négyzetei, az ott található kicsiny termékeny földdarab és a szegény kőházak árulkodnak. A Kornat szigetek, ez a csodálatos vad kőoázis, ahol a természeti szépségek után vágyó turista nyugodt magányra lel a mediterrán környezetben, nemzeti parkként védett terület. Érdemes megmártózni a fennrekedt sós vízű tóban is!

Sv. Filip i Jakovból, Biogradból, Zadarból...

szervezett hajókirándulással egyszerű megközelíteni a Kornati szigeteket

Minden jog fenntartva ©